Categorieën
Hart en vaten

Helpt aspirine tegen een hartinfarct?

Op grond van medische inzichten zou het innemen van een enkel aspirientje (formeel: acetylsalicylzuurtablet) bij een dreigend hartinfarct  (een deel van de) schade aan het hart kunnen beperken. Waarop berust die heilzame werking van een aspirinetabletje?

Kan het innemen een tablet van 500 mg al effectief zijn? Maakt het verschil of je het pilletje in zijn geheel inslikt of dat je eerst uitgebreid op het tabletje kauwt? Natuurlijk bel je altijd eerst het alarmnummer 112  voordat je bij symptomen van een mogelijk hartinfarct een aspirine neemt.

Hoe herken je een naderend hartinfarct?
Tekening van hart en bloedvaten in kaart gebracht.
Het menselijk cardiovasculair systeem in kaart gebracht

De klassieke signalen van een hartinfarct zijn pijn op de borst en uitstralende pijn naar hals en armen en soms ook naar de rug of maagstreek. De pijn houdt meer dan vijf minuten lang aan. Ook is er vaak sprake van transpiratie (‘koud zweet’), een gevoel van misselijkheid, onrust of angst. Andere niet altijd herkende signalen zijn bijvoorbeeld ademnood, ongewoon moe zijn of last hebben van indigestie of duizelingen. Veel mensen die een hartaanval krijgen, hebben echter slechts van enkele van deze symptomen last.

Bel 112

Als je bovengenoemde verschijnselen hebt, kun je het beste direct 112 bellen. Afwachten of de pijn of de ongemakken minder worden, is echt onverstandig. Hoe sneller je hulp krijgt, des te beter zijn je kansen op volledig herstel.

Kauw een aspirientje

Direct nadat je 112 hebt gebeld, kauw je op een gewoon aspirientje. Dit is het advies van Noel Bairey Merz, directeur van het Barbra Streisand Women’s Heart Center van het Cedars-Sinai Heart Institute in Los Angeles in de Verenigde Staten. In Nederland zou dat een tablet van 500 mg zijn. Om deze tip te begrijpen, moet je eerst weten wat er bij een hartinfarct aan de hand is.

Wat gebeurt er bij een hartinfarct?

Als je last hebt van slechte bloedvaten, schiet er weleens een bloedstolsel los. Dit stolsel kan ergens in een kransslagader blijven steken en daar de zuurstoftoevoer naar het hart al dan niet gedeeltelijk afsluiten. Als een deel van het hart al te weinig zuurstof krijgt, kan dat deel van de hartspier niet meer pompen. Na verloop van tijd sterft dat deel af en op die plek ontstaat littekenweefsel.

Aspirine gaat bloedstolling tegen

Een van de eigenschappen van aspirine is dat het voorkomt dat bloedplaatjes samenklonteren. Aspirine vermindert dus het stelpend vermogen van bloed bij een bloedvatbeschadiging. Daarmee verkleint aspirine de kans op de vorming van bloedstolsels die kunnen losraken en elders in het lichaam belangrijke aderen afsluiten.

Bijwerkingen van aspirine

Aspirine is een pijnstiller die de koorts remt en ontstekingen tegengaat. Daarnaast wordt aspirine steeds vaker gebruikt om herhaling van hartinfarcten en beroertes te voorkomen. Het zou zelfs een ondersteunende rol kunnen spelen bij een behandeling tegen sommige vormen van kanker.

Aspirine mag dan veel positieve effecten hebben, toch is het slikken van aspirine niet zonder gevaar. Zo kan een aspirientje maagklachten (en zelfs maagbloedingen), oorsuizingen en doofheid tot gevolg hebben. Slik dus nooit ‘zomaar’ aspirine.

Aspirine: direct inslikken of eerst 30 seconden lang kauwen?

Uit een onderzoek dat in 2004 is gepubliceerd in het American Journal of Cardiology blijkt dat het kauwen op een gewoon aspirientje zeer snel helpt bij het tegengaan van bloedstolling.

In een laboratoriumsituatie in de Verenigde Staten kregen 12 proefpersonen op hun lege maag een aspirine van 325 mg (In Nederland is aspirine in tabletten van 100 mg en van 500 mg verkrijgbaar). Uit dat onderzoek bleek dat bij degenen die 30 seconden lang op een tabletje kauwden alvorens het met wat water door te slikken, de stollingsactiviteit binnen 5 minuten met 50% afnam. Als de aspirine in zijn geheel met wat water werd ingeslikt, duurde het 12 minuten om hetzelfde effect te bereiken. De conclusie uit dat onderzoek luidde dat het kauwen op een aspirinetabletje de beste manier is om de opname van aspirine in het bloed te versnellen en de tijd te verkorten die nodig is om een antistollingseffect op te roepen.

Uit ander onderzoek is gebleken dat zelfs het innemen van een kwart tabletje aspirine van 500mg acetylsalicylzuurtablet van 500mg al een positief effect heeft op het tegengaan van stolsels.

Conclusie: bij symptomen van hartinfarct altijd 112 bellen en een aspirine innemen

De Amerikaanse arts Noel Bairey Merz adviseert mensen die vermoeden dat ze misschien aan een hartaanval lijden, om direct een arts te waarschuwen en een aspirinetablet in te nemen.

Het is dus van belang om niet af te wachten of de symptomen afnemen, maar om onmiddellijk 112 te bellen en daarna 30 seconden lang op een aspirientje te kauwen en dat vervolgens met wat water door te slikken terwijl je op de ambulance wacht.

Dossier hart en vaten

Dit artikel maakt deel uit van het dossier hart en vaten.

Bronnen

  • Really? During a Heart Attack, Dial 911 and Chew an Aspirin; Anahad O’Connor; New York Times; 27 augustus 2012; http://well.blogs.nytimes.com/2012/08/27/really-during-a-heart-attack-dial-911-and-chew-an-aspirin/?partner=rss&emc=rss
  • Hartinfarct; hartstichting; http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/hartinfarct/
  • Herkennen hartinfarct; Hartstichting; http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/hartinfarct/signalen/
  • Aspirin absorption rates and platelet inhibition times with 325-mg buffered aspirin tablets (chewed or swallowed intact) and with buffered aspirin solution; Mark Feldman, Byron Cryer; American Journal of Cardiology; Volume 84, Issue 4 , blz. 404-409, 15 augustus 1999; gepubliceerd op 16 augustus 2004; http://www.ajconline.org/article/S0002-9149%2899%2900324-0/abstract
  • Acetylsalicylzuur; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylzuur