Categorieën
Hart en vaten

Mondhygiëne en de gezondheid van hart en bloedvaten

Gezond tandvlees is van belang voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Een adequate gebitsverzorging kan daarom ten goede komen aan uw algemene gezondheid. Maar hoe zit dat precies? Welke rol vervullen de mondbacteriën in de mond? Wat is de relatie tussen tandvleesontstekingen en aandoeningen aan hart- en bloedvaten? Hoe komen schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terecht? Wat kunt u zelf aan mondhygiëne doen voor een gunstig effect op uw hart- en bloedvaten?

In dit artikel vind je antwoorden op de volgende vragen

Wat doen mondbacteriën in de mond?

In de mond komen pakweg zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd verschillende mondbacteriën voor. Qua aantallen kunnen er in een enkele mond meer bacteriën leven dan er mensen op aarde zijn.

Wat zijn nuttige mondbacteriën?

De normale mondbacteriën hebben een nuttige functie. Ze voorkomen dat vreemde micro-organismen zich in de mondholte kunnen vestigen. Daarnaast synthetiseren ze vitamines. Ook verhogen ze de immuniteit door antilichamen af te scheiden die ziekteverwekkers te lijf gaan.

Wat zijn schadelijke mondbacteriën?

Sommige mondbacteriën zijn ziekteverwekkend. In de mond veroorzaken ze abcessen, cariës (tandbederf), tandvleesontstekingen en paradontitis. Maar ze richten niet alleen schade aan in de mond, maar ook op andere plaatsen van het lichaam. Denk hierbij vooral aan schade aan hart- en bloedvaten. Om dit te voorkomen is een goede mondhygiëne noodzakelijk.

Wat is de relatie tussen het tandvlees en de hart en bloedvaten?

Tekening van hart en bloedvaten in kaart gebracht.
Het menselijk cardiovasculair systeem in kaart gebracht

Het verband tussen gebitsproblemen en de kans op hart- en vaatziekten is al jaren bekend. Een slecht verzorgd gebit in het algemeen en (bloedende) ontstekingen van het tandvlees in het bijzonder gaan vaak samen met aandoeningen van het hart en van de bloedvaten.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt een rechtstreeks en oorzakelijk verband tussen een slechte mondgezondheid en cardiovasculaire aandoeningen en zelfs herseninfarcten. En ook het mechanisme dat erachter zit, is nu bekend. Deze informatie was onderwerp van bespreking tijdens de bijeenkomst van de Society for General Microbiology in Dublin in september 2010.

Wat is het goede nieuws?

Het goede nieuws is dat deze schade preventief kan worden bestreden door een goede mondverzorging.

Hoe komen schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan?

Wetenschappers vermoeden dat de schade aan hart- en bloedvaten wordt veroorzaakt door bepaalde streptokokken die in de mond voor tandplak en tandvleesontstekingen verantwoordelijk zijn. Gedacht wordt aan de Streptococcus gordonii and Streptococcus sanguis. De S. sanguis is berucht om het veroorzaken van hartklepontstekingen.

Deze schadelijke mondbacteriën zien kans via een beschadigd bloedvaatje in ontstoken tandvlees in de bloedbaan te komen. Eenmaal daar aangekomen, veroorzaken ze soms bloedvatontstekingen die kunnen leiden tot bloedstolsels die voor problemen bij de bloedtoevoer naar het hart (en de hersenen) of tot bloedingen kunnen zorgen. Schadelijke mondbacteriën kunnen dus op termijn hartziekten veroorzaken.

Uit een Schots onderzoek uit 2010 onder 1100 mensen is gebleken dat wie minder dan tweemaal daags zijn tanden poetst, een grotere kans op hartaandoeningen loopt.

Nu gaat het uiteraard te ver om tandvleesproblemen als de grote oorzaak van hartaandoeningen aan te wijzen. Ziekten van het hart kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een ongezond eetpatroon, te weinig beweging, roken, stress of diabetes. Daarnaast kunnen hartkwalen erfelijk zijn.

Wat kunt u zelf doen op het gebied van goede mondhygiëne?

Een stralende tandpastaglimlach is niet het enige doel van een goede mondverzorging. Naast een geschikte tandenborstel, tandpasta, tandenragertjes, floss en eventueel tandenstokers behoort een geregeld preventief tandartsbezoek tot de beproefde middelen om niet alleen de gezondheid van uw mond, maar ook die van uw hart- en bloedvaten optimaal te bevorderen.

Dossier hart en vaten

Dit dossier maakt deel uit van het dossier hart en vaten. Andere artikelen die deel uitmaken van dit dossier hebben onder meer betrekking op stamcellen voor hartpatiënten, op de kwestie van geneesmiddelen of stents of op de vraag of aspirine helpt tegen een hartinfarct. Kijk ook eens in het overzicht van de artikelen over hart en vaten.

Bronnen

  • Key reason ‘found’ for gum and heart disease link. http://www.bbc.co.uk/news/health-11182666
  • Hoe levensbedreigend is parodontitis? Effecten van parodontitis op het menselijk lichaam. L.J. van Dijk http://www.ntvt.nl/userfiles/image/artikel/pdf/02nov449.pdf : en in:. Ned Tijdschr Tandheelkd 2002; 109: 449-453.
  • Todar’s textbook of bacteriology. Kenneth Todar http://www.textbookofbacteriology.net/normalflora_3.html