Categorieën
Psychologie

De handtas als voer voor psychologen van de koude grond

Een handtas kan meer over jou en/of je vriendin(nen) vertellen, dan je op het eerste gezicht wellicht denkt. Vooral in combinatie met andere persoonlijke eigendommen zoals kleding, schoeisel en/of mobieltje kan de handtas een en ander over jouw karakter en andere eigenschappen onthullen. Met een tikkeltje overdrijving zou je zelfs kunnen spreken van de psychologie van de handtas. Volop voer voor psychologen van de koude grond!

Dubbelzinnige indicatoren voor karaktereigenschappen of persoonlijkheidskenmerken

Een gedessineerde, antieke damestas (bron:gutenberg.org)
Een geborduurde damestas uit vroeger tijden

Kun je een harde conclusie trekken over iemands persoonlijkheid of karakter aan de hand van een  handtas van die persoon? Natuurlijk niet. Verscheidene indicatoren die op een bepaalde eigenschap of kenmerk wijzen, lijken op zijn minst dubbelzinnig.

Maar toch, als je een aantal indicatoren tot elkaar in relatie brengt, zie je een bepaald patroon zichtbaar worden, een intrigerend patroon… Met wat fantasie kun je kun je vergaande conclusies trekken over de manier waarop iemand in de wereld staat. En daarna wil je natuurlijk verifiëren en falsifiëren of je beeld klopt met de werkelijkheid.

Uiterlijk zegt niet alles, maar….

Om jou beter te leren kennen, let iemand niet alleen op de inhoud van wat je zegt of de manier waarop je formuleert en je non-verbale gedrag, maar ook op de manier waarop je je kleedt en op nog veel meer, zoals bijvoorbeeld… je handtas.

Bij het analyseren van een handtas gaat het om de volgende twee aspecten:

  • De handtas zelf (omvang, model, materiaal, afwerking, kleur, indeling en vooral ook de uitstraling)
  • De manier waarop je de handtas draagt of neerzet (of neerlegt)

Bovengenoemde aspecten houden verband met elkaar. Zo draag je een elegant enveloptasje met daarin wat persoonlijke bezittingen dan je sleutels en je portemonnee anders dan een flinke schoudertas met daarin een royaal uitgevallen e-reader.

Welke eigenschappen kun je aflezen aan iemands handtas?

Een tas geeft een beeld van iemands persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen. Aan de hand daarvan  kun je  proberen de eigenaresse van die tas of  jezelf (als die tas van jou is)  beter te leren begrijpen.

Met behulp van de handtasanalyse krijg je een globaal antwoord op de volgende vragen.

Ben je qua persoonlijke eigenschappen…

  • creatief, openstaand voor nieuwe ideeën of vooral behoudend?
  • dominant of meegaand?
  • ordelijk georganiseerd, praktisch, flexibel of chaotisch?

Kijk daarbij vooral naar het beeld als geheel. Een enkel detail van een tas kan op uiteenlopende of zelfs tegenstrijdige eigenschappen wijzen. De psychologie van de handtas heeft vooral betrekking op de kunst van patroonherkenning.

Formaat van de tas: klein, gemiddeld of groot

Handtassen zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, van de aandoenlijke enveloptas en de klassieke schoudertas tot en met de trendy carry-all bag (die tot voor kort denigrerend met ‘hutkoffer’ werd aangeduid).

Ongetwijfeld zijn er tassenpsychologen met stellige uitspraken  over wat het formaat handtas over de drager ervan zegt. De vraag is welke waarde je aan dergelijke uitspraken mag hechten.

Kleine handtas

Een vrouw kiest om uiteenlopende redenen soms voor een klein formaat damestas. Zo kan een tas van een bescheiden omvang wijzen op bescheidenheid of op het niet gretig willen lijken in de ogen van anderen.

Zo’n enveloptasje, tasje in brillenkokermodel of portemonneemodel kan ook verklappen dat een vrouw zich vrijer voelt als zij niet de last van allerlei meestal onnodige, zij het soms zo handige spulletjes zoals een pakje pleisters en/of papieren zakdoeken met zich hoeft mee te slepen.

Of haar keus is simpelweg op een klein formaat tas is gevallen, omdat die beter bij een klein postuur past.

Let er vooral ook op of de tas een volgepropte indruk maakt. Een tas die vanwege een relatief grote hoeveelheid spulletjes slechts met grote moeite dicht kan, lijkt erop te wijzen dat iemand na een verkeerde inschatting of ondoordacht een te klein exemplaar heeft gekocht.

Middelgrote handtas

Met een middelgrote handtas heb je het voordeel dat er een redelijke hoeveelheid ruimte is voor portemonnee, agenda, smartphone, brillenkoker en andere noodzakelijke spullen, zonder dat de tas onnodig de aandacht trekt.

Een groot aantal vrouwen lijkt om praktische redenen voor een middelgrote tas te kiezen. Een tas van een dergelijk formaat  valt daarom doorgaans niet op. Dat wil zeggen, als de tas van een neutrale kleur en model is. Anders kan zo’n tas natuurlijk wel degelijk als een echte blikvanger fungeren.

Wie kiest voor een middelgrote leren zwarte of neutraal bruine handtas zonder opvallende versieringen, wil wellicht niet opvallen.

Grote handtas

Een groot formaat tas wijst op een neiging om zich nadrukkelijk te manifesteren en ruimte voor zichzelf te claimen. De draagster ervan heeft mogelijk pretenties en/of de neiging om de competitie aan te gaan.

Dit zou ook het type zijn van: ‘beter ermee verlegen dan erom verlegen’. Ze wil op iedere eventualiteit zijn voorbereid, omdat ze niet van verrassingen houdt. Daarom heeft ze misschien uit onzekerheid (‘voor het geval dat…’ )nzoveel mogelijk spulletjes bij zich zoals een EHBO-trommeltje, een kantooragenda, een zonnebril, een naaigarnituurtje en een aantal snackrepen en/of rolletjes drop en ander snoep of druivensuiker.

Of ze kiest voor een groot exemplaar  tas omdat een fors uitgevallen e-reader of een papieren boek en een brillenkoker met leesbril nu eenmaal om een wat royaler formaat  vragen.

Lees verder

Het vervolg van dit artikel kun je lezen in het artikel ‘Wat zegt een handtas over iemands persoonlijkheid?

Dossier psychologie

Dit artikel maakt deel uit van het dossier psychologie (in opbouw).