In een aantal gevallen lijkt overgewicht niet alleen met voeding te maken te hebben, maar ook met andere factoren. Een van die factoren lijkt een verminderd percentage van de bacterie Akkermansia muciniphila in de darmen. Dat blijkt uit een in 2013 gepubliceerd onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven. Daar ontdekten onderzoekers dat deze bacterie een beschermende rol speelt tegen obesitas en diabetes II.
Wat doet Akkermansia muciniphila in je darmen?

De darmbacterie Akkermansia muciniphila is genoemd naar Antoon Akkermans, een Nederlands microbioloog die bekend is vanwege zijn bijdrage aan de microbiële ecologie.
Deze darmbacterie hoort thuis in de slijmvlieslaag van de darmen en speelt onder meer indirect een rol bij het tegengaan van ontstekingen, het intact houden van de darmbarrière en de afscheiding van darmpeptiden.
Wat is het belang van de darmbacterie Akkermansia muciniphila voor de gezondheid?
Uit baanbrekend onderzoek onder leiding van de Katholieke Universiteit van Leuven in samenwerking met onder meer Wageningen Universiteit en een groot aantal andere universiteiten blijkt de relatie tussen de darmbacterie Akkermansia muciniphila en het optreden van overgewicht en diabetes type II.
Gebleken is dat de aanwezigheid van deze bacterie omgekeerd evenredig is met het lichaamsgewicht bij knaagdieren en mensen. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij muizen met overgewicht of diabetes type II er aanzienlijk minder van deze darmbacteriën in de darmen bevinden dan bij gezonde muizen het geval is.
Kan pre-biotische voeding helpen om het evenwicht te herstellen?
Uit het onderzoek komt naar voren dat pre-biotische voeding of een behandeling met Akkermansia muciniphila gunstig werkt op metabolische aandoeningen, waaronder gewichtstoename en insulineresistentie. Voor behandeling met Akkermansia muciniphila is het wel noodzakelijk dat gebruik wordt gemaakt van levende bacteriën, omdat bijvoorbeeld gekookte bacteriën geen enkel effect bleken te hebben.
Noodzaak tot verder onderzoek
De resultaten van bovengenoemd onderzoek zijn gepubliceerd in een online voorpublicatie in het blad PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) op 13 mei 2013.
Dit wetenschappelijk onderzoek met muizen vormt een goede basis om na te gaan op welke manieren dit nieuwe inzicht mensen die aan bijvoorbeeld overgewicht of diabetes type II lijden, kan helpen bij de verbetering van hun gezondheid.
Bronnen
- Cross-talk between Akkermansia muciniphila andintestinal epithelium controls diet-inducedobesity; Amandine Everard [et al.]; PNAS; 13 mei 2013; Akkermansia; Wikipedia;
- http://en.wikipedia.org/wiki/Akkermansia
- bron afbeelding verschillende bacteriën: gutenberg.org