Elk jaar maken de zorgverzekeraars medio november (of iets later) hun prijzen bekend voor het nieuwe verzekeringsjaar voor de basisverzekering en de inhoud en tarieven van de aanvullende modules zoals die voor alternatieve geneeswijzen of voor tandgeneeskundige zorg.
Vanaf dat moment sta je voor een aantal vragen.
- Hoe zit het met de basisverzekering in 2016?
- Heeft het zin dat ik voor minder, meer of andere aanvullende modules kies?
- Blijf ik bij mijn huidige zorgverzekeraar? Of stap ik over?
Hoe zit het met de basisverzekering in 2016?

Voor welke soort hulp of behandelingen je verzekerd bent in het basispakket, is bij de verschillende zorgverzekeraars in principe hetzelfde. Dit komt omdat de inhoud van dat pakket door de regering wordt vastgesteld (na overleg met het Zorginstituut Nederland).
De basisverzekering dekt in 2016 de noodzakelijke geneeskundige kosten van onder meer: zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen, ziekenhuisverblijf, geneesmiddelen, kraamzorg, ziekenvervoer, en medisch noodzakelijke zorg in Nederland en het buitenland.
In een aantal gevallen geldt daarbij een eigen bijdrage. Die bijdrage kun je soms in een aanvullende module op de basisverzekering afkopen.
Elk jaar verandert die inhoud van het basispakket enigszins. Voor 2015 geldt een aantal veranderingen in het basispakket. Dit kan een reden voor je zijn om te kiezen voor een extra aanvullende module voor bepaalde zorg.
Je huidige zorgverzekeraar zal je een voorstel doen voor de polis van 2016. Doorgaans staan de basisverzekering en de modules waarvoor je in 2014 hebt gekozen, daarin al aangevinkt. Maar let op: als je bij je zorgverzekeraar vorig jaar een restitutiepolis voor de basisverzekering had dan kan het zijn dat je tot je verbazing in de voorgestelde polis voor het volgend jaar een naturaverzekering aangeboden ziet. Voor een naturaverzekering betaal je weliswaar een lagere premie dan voor een restitutieverzekering, maar er kleeft wel een aantal nadelen aan. Het is daarom van belang dat je goed uitzoekt met welke van de twee soorten basisverzekeringen jij waarschijnlijk het beste uit bent.
Heeft het zin dat ik voor minder, meer of andere aanvullende modules kies?
Het is geheel jouw vrije keus of je je wel of niet aanvullend wilt laten verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een module voor tandgeneeskundige behandelingen of alternatieve geneeswijzen. De prijzen van de aanvullende verzekeringen mogen de verzekeraars geheel zelf bepalen. Ook aan de inhoud en de vergoedingen van de aanvullende modules wordt vaak jaarlijks iets veranderd. Als je voor het eerst voor een bepaalde aanvullende module kiest, kun je met een wachttijd te maken krijgen.
Vaak kun je de kosten van aanvullende modules beperken door alleen te kiezen voor die modules waarvan je verwacht dat die voor jou of je gezin in het komende jaar relevant kunnen zijn.
Blijf ik bij mijn huidige zorgverzekeraar? Of stap ik over?
Ben je niet tevreden over de verleende service van je huidige zorgverzekeraar? Dan ligt het voor de hand dat je gaat overstappen. Maar wat als je op zich wel tevreden bent met je zorgverzekeringsinstelling, maar de concurrent lijkt qua premie voor het basispakket voordeliger?
Let op de haken en ogen waarmee je bij het overstappen te maken kunt krijgen. Heeft die voordeliger verzekeraar soortgelijke, voor jou aantrekkelijke modules als je huidige zorgverzekeraar? Lees vooral ook de kleine lettertjes van de voorwaarden van de betreffende polissen. Pas als je de verschillende bedragen bij elkaar optelt en afweegt tegen de geboden vergoedingen, weet je pas echt welke zorgverzekeraar voor jou het voordeligst is.
Houd er rekening mee dat je doorgaans een aanvullende module voor een verzekering neemt bij dezelfde verzekeraar als je die waarbij je je basisverzekering onderbrengt. Anders kun je te maken krijgen met een weigering voor die aanvullende verzekering of met een opslag op de premie die wel zo’n 50% kan bedragen.
Zorgverzekeraars zijn namelijk niet verplicht je voor een aanvullende verzekering te accepteren. Voor de basisverzekering kun je echter nooit worden geweigerd. Je kunt elk jaar opnieuw in alle vrijheid, ongeacht of je jong of oud bent, kerngezond, kwakkelend of chronisch ziek voor de voordeligste basisverzekering kiezen.
Dossier zorg
Dit artikel maakt deel uit van het dossier zorg. Kijk ook eens bij het artikel over wat een omzetplafond bij een gecontracteerde zorgverlener kan betekenen voor een verzekerde met een naturapolis als basisverzekering. Zie verder bij het overzicht van artikelen over dit onderwerp.